1. Je bent hier:
  2. home
  3. cyprus
  4. fly-drive-vakanties
  5. vroege-lente-reis-naar-cyprus-exclusieve-8-daagse-groepsreis

Exclusieve 8-daagse Groepsreis op Cyprus (maximaal 10 personen).

Een avontuurlijke, leerrijke en ontspannen vakantie

Reisperiode:
19 – 26 maart 2019

Maximum aantal:  
10 personen

Teruggaan in de tijd, stilstaan en inleven

Historische steden beleven, traditioneel dorpsleven meemaken, Byzantijnse kloosters bezoeken, culinair genieten

Inspannen, ontspannen en tot rust komen 
Wandelen door spectaculair Troodos gebergte en Akamas Nationaal Park, Cultuur en natuur beleven, gastronomische ontdekkingen doen. 

Reis- en verblijfsplan

Wij reizen per Transavia-vlucht vanaf Amsterdam naar Larnaca met een groep van maximaal 10 personen. Wij, Niki Verkaik en Shirley Khoeblal, zijn jullie reisbegeleiders en gastvrouwen tijdens de gehele reis. 

Ter plekke verplaatsen we ons in een eigen minibus met chauffeur. Wij overnachten op drie locaties in stuk voor stuk bijzondere hotels. We nemen de tijd, maken een zorgvuldige selectie van te bezoeken musea, Byzantijnse kerken en kloosters. Maar, er is ook ruimte voor ontspanning. We maken lichte (natuur)wandelingen op de mooiste plekken. Het verblijf is op basis van half pension (ontbijt, diner) en alle lunches.

Wat gaan we allemaal beleven?

  • Ons verdiepen in de rijke historie van o.a. de steden Nicosia, Pafos
  • Cultuur opdoen in de mooiste, nog authentieke, dorpjes
  • Kennismaken met het traditionele dorpsleven
  • Gastronomisch genieten: van lokale (seizoens)gerechten, wijn
  •  Wandelen in de overweldigende natuur van het Troodos gebergte en het Akamas Nationaal Park
  • Bezichtiging van oudheden, musea, kloosters

Dagprogramma van 19-26 maart 2019

 (voorlopig; de volgorde kan in overleg worden aangepast)

Dag 1: 19 maart 2019 (Amsterdam-Larnaca - Akamas)

Vertrek van de vlucht is ’s ochtends vanaf Amsterdam. Aankomst om 11:15 uur (lokale tijd, 1 uur later dan in Nederland) op luchthaven Larnaca, transfer met eigen busje naar ons hotel: Aphrodites Beach Hotel in Akamas, gelegen in de uiterste westpunt van Cyprus. De comfortabele busreis is meteen onze eerste dagtocht: we krijgen een eerste indruk van het Cypriotische landschap en onderweg, omstreeks 13:00 uur, maken we een stop in Choirokoitia voor de lunch, we proeven de gerechten van de regionale keuken. Vanuit het restaurant zie je achter de bomen de ruïnes van een Neolithische nederzetting (7000 jaar voor Christus), door de UNESCO geplaatst op de Werelderfgoedlijst als een van de oudste steden ter wereld. Wat later drinken we koffie bij (volgens de legende) de geboorteplaats van Aphrodite. Om 16:00 uur aankomst in het hotel, installeren en uitrusten. We blijven hier 2 nachten.Er kan in de late middag (facultatief) nog een korte wandeling worden gemaakt naar het beroemde, natuurlijke bad van Aphrodite. Het ligt verscholen tussen de bomen, op een glooiende helling boven zee.

Het Aphrodites Beach Hotel (ABH): https://www.aphrodite-beachhotel.com, op het schiereiland in het noordwesten van Cyprus, aan het begin van het Nationaal Park Akamas. De eigenaren van het Aphrodite Beachhotel produceren hun eigen fruit, waaronder vijgen en avocado's. Het is een prachtige, verstilde locatie aan zee, nauwelijks 500 m vanaf het begin van het Akamas Natuurgebied. Ongeveer 1,5 km verderop, liggen de beroemde baden van Aphrodite. 

Akamas, natuurreservaat, Nationaal Park, schiereiland in het uiterste westen van Cyprus. In dit seizoen bloeien de rotshellingen uitbundig. Dit natuurgebied wordt in biologisch en geologisch opzicht gekenmerkt door een unieke diversiteit (er komen meer dan vijfhonderd plantsoorten voor). Ruige, adembenemende kustlijn met een overweldigende bloemenzee van narcissen, cyclamen, hyacinten, irissen, anemonen, wilde orchideeën, klaprozen, ranonkels.

Dag 2: 20 maart 2019 (Akamas-Pafos-Akamas)

Na het ontbijt vertrekken we met de minibus naar Pafos. In de oude haven maken we een wandeling door het wijdse (oudheden)park met de beroemde mozaïekvloer van het Huis van Dionysos en de ondergrondse koningsgraven, daterend van de 3etot 5eeeuw. Na de lunch in het Agios Georgios Pegeias restaurant gaan we terug naar ons hotel. 

Tweede overnachting in het Aphrodites Beach Hotel. 

 In de oudheid was Pafos lange tijd de hoofdstad van Cyprus. Pafos is nu een sfeervolle, moderne toeristische badplaats. Bezienswaardigheden zijn de uitgestrekte boulevard met het charmante haventje en het beroemde huis van Dionysos.

Dag 3: 21 maart 2019 (Akamas-Kykkos-Kalopanayiotis)

De koffers zijn ingepakt. Na een vroeg ontbijt, vertrekken we voor een dagtocht per bus naar onze volgende locatie. Via een schitterende route trekken wij door de Cedervallei richting: Kalopanayiotis. Als we geluk hebben, zien we de beschermde moeflon (Cypriotisch schaap), het symbool van Cyprus. We bezoeken het beroemdste en rijkste klooster van Cyprus: Kykkos. Gesticht in 1100 en gewijd aan de Maagd Maria liggen de gebouwen waar ook de monniken verblijven op 1318 m hoogte in het fraaie Troodosgebergte. U krijgt een boeiende rondleiding langs adembenemend beschilderde galerijen en iconen van goud en zilver. Een kijkje nemen in de kapel is een must, de schoonheid van het interieur zal u overweldigen: wij beloven u een indrukwekkende ervaring. Daarna kan het graf van aartsbisschop Makarios daar vlakbij worden bezichtigd. Onderweg terug naar het hotel maken we een stop in een van de mooiste dorpen: Pedoulas in de Marathassavalei op 1100 m om te lunchen. Aan het eind van de dag bereiken we in onze minibus Kalopanayiotis; in dit dorpje zullen we 1 overnachting hebben in hotel Casale: een agro-toeristische accommodatie. Het dorp ligt aan de noordelijke zijde van het Troodos gebergte (http://oleandertravel.nl/cyprus/dorpsvakanties/het-echte-bergdorp-leven-in-het-casale-panayiotis/16/.)

Het hotel is een verrassend gelegen agro-toeristische accommodatie. Het dorp Kalopanayiotis, aan de noordelijke zijde van het Troodos gebergte, voelt bijna als Niki’s tweede thuis. Tijdens de oorlog van 1974 zochten haar ouders een veilige plek voor hun 3 kinderen en oma, niet te ver van Nicosia. Dankzij kennissen kon het gezin een huisje huren in Kalopanayiotis. Als kinderen merkten Niki en haar broers nauwelijks iets van de oorlog, ook al werd er dicht bij hun woonplaats gevochten. Zij woonden 3 maanden in Kalopanayiotis en maakten kennis met de dorpelingen, die hen de schoonheid van de streek lieten ervaren. Het gezin hield picknicks onder de grote eikenboom die het kleine Mariakerkje beschermde. Ze maakten bergwandelingen om – heel vroeg in de ochtend – kersen te plukken. En, ze bezochten het klooster van St. John Lampadistis, dat nu op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Nog altijd heeft Kalopanayiotis een speciaal hoekje in Niki’s hart. Overal in het dorp liggen haar herinneringen. Luister naar haar verhalen. De plaats voelt een beetjeals Niki’s eigen plekje.

Dag 4: 22 maart 2018 (Kalopanayiotis-Troodos-Asinou-Kalavasos)

Vandaag laten we het dal en de mooie hellingen van Kalopanayiotis achter ons. Onderweg genieten we van natuurschoon, doen kort het Asinou kerkje aan (met wonderschone oude fresco’s). We trekken de wandelschoenen aan voor een redelijk gemakkelijke hikeover goed begaanbare paden nabij Mount Olympus (top op 1952 m) in het Troodos gebergte. Bij mooi weer gaat de picknickmand mee en strijken we voor de lunch neer op een rots of mostapijt in de schaduw van de Aleppo pijnbomen. Aan het eind van de dag rijden wij het dorpsplein van Kalavasos binnen, onze volgende standplaats. We verblijven 4 nachten in: Boutique Library Hotel. (http://www.libraryhotelcyprus.com/.

 Dit unieke hotel is gesitueerd aan het pleintje in het centraal op het eiland gelegen dorp. Je kunt even heerlijk bijkomen in het buitenzwembad, de hotelwellness (je vermoeide benen laten masseren, sauna en modderbad - apart te boeken). Of, neerstrijken in een comfortabele fauteuil bij de open haard in de indrukwekkende bibliotheek (met boeken over diverse onderwerpen met nadruk op de geschiedenis, filosofie, cultuur en beschaving vanCyprus).

Dag 5: 23 maart 2019 (Kalavasos-Lazaros-Lefkara-Kato Drys-Kalavasos)

Onze chauffeur haalt ons op en rijdt ons naar Lazaros, bezichtigen de kerk aldaar. Hierna doen we de bergdorpen Lefkara en Kato Drys aan, bekend om het kantklossen en typisch zilverwerk. Rustig wandelend door smalle straten komen wij langs schilderachtige huizen; we gebruiken de lunch op een schilderachtig terrasje, maken het kalme dorpsleven mee. 

Dag 6: 24 maart 2019 (Kalavasos-Nicosia-Kalavasos)

Bezoek aan de hoofdstad Nicosia: al vroeg, direct na het ontbijt, stappen we in onze minibus en gaan op weg naar deze stad, gelegen in het hart van Cyprus. In de historische binnenstad, omgeven door 16e -eeuwse muren, bezoeken wij het Archaelogische museum van Nicosia en het Byzantijns museum en de nabij gelegen St. John's Kathedraal. Op het programma staat vervolgens een stadswandeling door de winkelstraten; we gaan te voet ook even over naar het bezette deel. We zien de sporen van de verdeelde stad, de strook niemandsland, laten ons meevoeren in zowel nostalgische sferen als door de moderne tijd. Na de lunch in een van de gastvrije restaurants in de oude stad rijden we terug naar ons hotel. 

Dag 7: 25 maart 2019 (Kalavasos-Kourion-Apollo-Kourion-Kalavasos)

We nemen de kustroute richting Limasol, de tweede grote stad van Cyprus, maken een stop bij de legendarische geboorteplaats van Aphrodite, genieten van het prachtige uitzicht met het enorme rotsblok aan zee. Bezichtiging van de oude stad Kourion, Romeinse en Byzantijnse ruïnes, een imposant amfitheater. We brengen een bezoek aan de Apollon tempel, het heiligdom met de overweldigende Cypro-Korintische zuilen. Vandaag lunchen we in een strandtentje vlakbij Kourion. Terug naar ons hotel voor de laatste avond op Cyprus.

Dag 8: 26 maart 2019 (Kalavasos-Larnaca-Amsterdam)

Het is onze vertrekdag terug naar Amsterdam. Wij vertrekken vanuit Larnaca luchthaven naar Schiphol/Amsterdam.

Uw reisbegeleiders/gastvrouwen: Niki Verkaik en Shirley Khoeblal

Wij,Niki en Shirley,bieden onze kennis en reiservaring aan, zijn de gehele reis uw begeleiders/gastvrouwen .

Niki is geboren en getogen Cypriotische. Ze groeide op onder de Mediterrane zon. Zij woont met haar Hollandse man in Nederland. Ruim tien jaar geleden heeft Niki Oleander Travel opgericht. Gedreven door het verlangen om mensen het authentieke Cyprus te laten zien. Niki houdt van het Mediterrane leven, maar ook van Hollandse nuchterheid en stamppot. Haar twee werelden sluiten naadloos aan bij Oleander Travel, waar Cyprus- (en Griekenland-) vakanties worden georganiseerd. Niki kent de leukste plaatsen, de mooiste routes, spreekt de taal perfect, laat u met liefde de pracht en schoonheid van Cyprus ervaren, en weet waar u de lekkerste halloumi kunt proeven.

 Shirley komt oorspronkelijk uit Suriname, woont en werkt sinds 1975 in Nederland. Zij maakte vele natuur- en cultuurreizen, naar vrijwel alle continenten. Speciale interesse: landschappelijke schoonheid en inheemse flora op eilanden. Cyprus, met name het Troodos gebergte, was een van de meest spectaculaire locaties die ze heeft bezocht. Shirley organiseert, bereidt voor, houdt tijdschema’s in de gaten, let op individuele wensen.

Prijs vanaf:€ 1.233,00
vlucht, transfers, accommodaties op half pension, lunches, excursies, gidsen, calamiteitenfonds

Deze reis aanvragen

Stuur ons uw wensen en wij verzorgen vrijblijvend een voorstel op maat!


Exclusieve Groepsreis naar Cyprus

Inclusief, bij een groepsgrootte van minimaal 10 personen en bij dubbele bezetting van de kamer