Selecteer een pagina

Ontdek Cyprus met
Oleander Travel

Regios in Cyprus

Centraal Cyprus: bezienswaardigheden in Lefkosia (Nicosia)

De hoofdstad van Cyprus, Lefkosia (Nicosia) is centraal gelegen tussen het Troodosgebergte en het Pentadaktylosgebergte. Lefkosia is nog de enige ‘gedeelde’ hoofdstad ter wereld: het noordelijke deel is nog steeds bezet door de Turkse leger.

De oude stad kenmerkt zich door kleine straatjes binnen de 16e eeuwse muren, de zogenoemde ‘Venetian Walls’; het wemelt hier van de kleine restaurantjes. Lefkosia was ook de zetel van de aartsbisschop van Cyprus; zijn residentie was een belangrijke plek in de tijd van het Ottomaanse Rijk. De historische binnenstad telt vele musea, oude kerken en middeleeuwse gebouwen. Maar Lefkosia is ook een moderne stad met een kosmopolitisch karakter, mooie winkels en moderne cafés. Het moderne Lefkosia vormt samen met het oude deel een harmonieus geheel. In de directe omgeving van de stad zijn verschillende Byzantijnse kerken en kloosters te bewonderen.

Levendige zuidkust van Cyprus: Lemesos (Limassol)

Aan de zuidkust van Cyprus ligt Lemesos (Limassol), na Nicosia de tweede stad van Cyprus. Een levendige stad met luxe én eenvoudige hotels, vele restaurantjes en een bruisend nachtleven. De bevolking van deze havenstad is vriendelijk en openhartig.

Belangrijke Byzantijnse en Frankische monumenten getuigen van de lange en roerige geschiedenis van de stad en haar omgeving, met onder meer de archeologische vindplaatsen van de oude steden Amathus en Kourion. Kourion was vanaf de oudheid tot aan de Middeleeuwen een belangrijke stad. Ook het berggebied rondom Lemesos is een bezoek waard. In de directe nabijheid van de stad liggen de dichtbegroeide zuidelijke hellingen van het Troodosgebergte met idyllische bergdorpjes, sfeervolle wijndorpen, de vakantieplaats Platres en de bekoorlijke streek Pitsilia.

Zuidkust van Cyprus: Larnaka (Larnaca)

Larnaka ligt aan de zuidkust van Cyprus, ten oosten van Lemesos (Limassol). In de regio Larnaka ligt de internationale luchthaven van Cyprus. Larnaka heeft een flinke bijdrage geleverd aan het veelzijdige cultureel erfgoed van Cyprus. Het verrees op de resten van het oude stadskoninkrijk Kition en was al vroeg een belangrijk christelijk bolwerk. De Ayios Lazaros kerk is zeker een bezoek waard.

Twee kleine dorpen van de Larnaka regio zijn Tochni en Kalavasos. Ze zijn centraal op het eiland gelegen en niet ver van het strand (15 minuten rijden). De centrale ligging van de dorpjes maakt het mogelijk dagelijkse uitstapjes te maken over het gehele Griekse deel van Cyprus.

cyprus oleander travel vakanties

Sportieve westkust van Cyprus: wandelparadijs Paphos

Aan de westkant van Cyprus ligt Paphos (Pafos), op twee uur rijden van Lefkosia. De natuur onderweg naar Paphos (na Limassol) is adembenemend mooi. Genieten dus. U volgt de kustweg, dan de weg naar Coral Bay met bananenplantages, en vervolgens de weg naar Polis met als eindpunt de badplaats Aphrodites en het schiereiland Akamas.

De vakantie in Paphos geeft u ook de mogelijkheid op een bezoek aan de Tombe van de Koningen, het Huis van Dionisos met de beroemde mozaïeken en een reeks van archeologische schatten. Uitzonderlijk zijn de archeologische vindplaats aan de kust Kato Paphos, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, en het Byzantijns fort dat boven de haven uittorent.

Ook de sportieve bezoeker zijn hart ophalen in de regio Paphos. Het hoogtepunt is het Akamas Nationaal Park, een beschermd natuurgebied, beroemd om de wilde vegetatie en wilde bloemen. De natuur van het Akamas Nationaal Park is het hele jaar te beleven. In de zomer kunt u Akamas ook vanuit zee bewonderen met een boottocht langs de kust.

De Paphos regio leent zich ook goed voor agrotoerisme;

Bergachtig Cyprus: het Troodosgebergte

Het indrukwekkende en dichtbegroeide Troodosgebergte beslaat ruim de helft van westelijk Cyprus. De hoogste bergtop is de Olympos (1915 m.). In de winter is het Troodosgebergte een prettig kleinschalig skigebied, met twee skiliften en de mogelijkheid om ski-uitrusting te huren. In de zomer is het gebergte relatief koel en mede daarom ideaal voor het maken van boswandelingen. Naast de fraaie natuur vind je in het Troodosgebergte beroemde vakantieplaatsen zoals Platres, en schilderachtige dorpen en prachtige Byzantijnse kloosters en kerken. Ook zijn er veel kleine restaurants en speciale tentjes waar Lokmades, een soort kleine oliebollen, voor je worden klaargemaakt. Lokmades zijn een populaire lekkernij voor de Cyprioten.

Ook Cyprioten vertoeven graag in het Troodosgebergte. Cyprioten die de hitte van Lefkosia willen ontlopen, brengen vaak een paar dagen door in een van de bergdorpjes. Zij gaan in de weekenden naar de bergen om bij speciale picknickplaatsen te genieten van een traditionele BBQ, ook wel bekend als ‘souvla’. Je hoeft je dus niet te verbazen als je de Cyprioten onder de pijnbomen ziet genieten van een siësta.

Mooiste strand aan oostkust van Cyprus: Agia Napa / Protaras

Langs de oostkust van Cyprus, in het Griekse deel van de regio Ammochostos (Famagusta), zijn volop goudgele stranden te vinden en een kristalheldere zee. De populaire vakantieplaatsen Agia Napa en Paralimni-Protaras zijn ware paradijsjes voor liefhebbers van zee, watersport en uitgaan.

Agia Napa was ooit een klein vissersdorp en Protaras was een agrarisch buitengebied van Paralimni waar veel gewassen werden verbouwd. Nadat Ammochostos in bezit kwam van de Turken, ontwikkelden Agia Napa en Protaras zich tot de meest geliefde vakantieoorden van Cyprus. In Agia Napa vindt u het beroemde strand Nissi Beach en in Protaras ligt de Fig Tree Bay. Het Kavo Greco National Park ligt op de punt van het schiereiland tussen Agia Napa en Protaras. De diepblauwe kleur van het zeewater en de wilde struiken benadrukken de wilde schoonheid van Cyprus. En de streek biedt meer, zoals het middeleeuwse klooster van Agia Napa en de vele Byzantijnse kerken rond Paralimni-Protaras.

Het gebied staat ook bekend als Kokkinochoria (Rode dorpen), vanwege zijn rode, vruchtbare bodem. Hier worden de meeste en beste aardappels van Cyprus verbouwd; ze worden ook in Nederland verkocht.

Cyprus vakanties

Cyprus tips en tops

Heb je een tip voor ons? Geef die aan ons door. Wij zullen het dan aan onze lijst toevoegen.

Pittoreske wegen

 • Lemesos (Limassol)-Paphos (Pafos) snelweg
 • Neem de afslag richting de Pafos luchthaven, volg daarna E606, richting het Chrysoroyiatissa klooster. Het is een mooie schilderachtige weg en rondom het Panayia dorp zijn er picknick- en wandel mogelijkheden.

 • Lemesos-Paphos snelweg
 • na Petra tou Romiou neem je de afslag naar Nikokleia, de F616. Heel mooi in het voorjaar. Je rijdt langs een riviertje. Je komt bij het dorp Platres in de bergen

 • Polis-Pomos-Pyrgos
 • weg E704, Noordelijke kant van Cyprus, slingerende weg langs de kust. Een mooi voorbeeld van de kust van noordelijke Cyprus

 • Paphos-Polis regio
 • (ten noorden van Paphos), langs deze weg kun je verschillende afslagen nemen richting klein dorpjes in deze regio: Akourdalia, Milou, Goudi, Droushia, Kritou Terra en veel meer. Alle dorpjes zijn schilderachtig en traditioneel

 • Kykkos-Polis
 • via Stavros tis Psokas en Lysos: E 912 – F 733

 • Tochni/Kalavsos regio
 • Neem de afslag op de Nicosia-Lemesos snelweg (richting Lemesos) , de weg E105 naar Lefkara. Na Lefkara volg je aanwezigen naar het Ayios Minas Klooster (tussen de dorpjes Kato Drys en Vavla). Als je een een langere tocht wil maken rijd je verder richting het Machairoa Klooster via Ayioi Vavatsinias. Vanuit Machairas kun je verder rijden naar het verlaten dorpje Fikardou dat door de UNESCO tot cultureel erfgoed is benoemd. Het is feitelijk een soort openlucht museum.
  Terug naar Tochni/Kalavasos. Het makkelijkst is vanuit Fikardou richting Nicosia te rijden en daarna via de snelweg terug naar Tochni/Kalavasos.

Wandelmogelijkheden

 • Het Akamas National Park – na Aphrodites Baths (Noord/west kant van Cyprus)
 • Het Akamas National Park – vanuit de Coral Beach regio: Lara Bay en de Avacas Kloof
 • Platres-Troodos: de tocht naar de Kaleidonian Water Falls
 • Platres: een wandeling maar minder bekend is naar de Millomeris Water Falls. Je vindt de aanwijzingen langs de weg tussen Moniatis en Platres (het ligt net buiten Platres eigenlijk)
 • In Troodos dorp zelf vind je verschillende aanwijzingen naar natuurpaden

Stranden

Paphos (Pafos)/Polis regio:

 • Lara Beach
 • Ayios Georgios Tis Pegeias
 • Coral Bay
 • Latchi
 • Aphrodites Beach hotel heeft een strand met kiezels, maar je kunt er heerlijk zwemmen – onderaan het restaurant
 • Takkas Beach, strand met kiezels, in de buurt van de restaurant Takkas
 • Polis Tis Chrysohous Beach

Lemesos (Limassol) regio

 • Governor’s beach, ongeveer 15 minuten rijden vanuit Lemesos, richting Nicosia
 • Ladies mile, oost kant van Lemesos
 • Bij de grote hotels van Limassol
 • Limassol strand langs de stad

Ayia Napa en Protaras

 • Nissi Beach in Ayia Napa
 • Limanaki (vissers haven) en Grecian strand in Ayia Napa
 • Konnos in Ayia Napa/Protaras
 • Fig Tree Bay in Protaras

Activiteiten in Cyprus

Golfmogelijkheden in de regio van Paphos (Pafos)

 • Tsada en Secret Vallei, tel: 26642774
 • Aphrodites Hills: te vinden langs de Paphos-Limassol snelweg, tel: 26818700

Boot huren

 • In het vissersdorp Latchi, na Polis (noordelijke kust van Paphos) kun je een boot huren en langs de kust van Akamas varen – een prachtige activiteit voor jong een oud – met een picknickmand en een koelbox aan boord er op uit. Voor velen het hoogtepunt van hun vakantie

Agrotoerisme

 • In Tochni kun je een aantal traditionele activiteiten ondernemen, zoals de tradionele kaas halloumi maken en Cypriotische gerechten koken.

Te bezoeken oudheden

 • Dionyssos House, Mozaiken in Paphos (Pafos)
 • Tombs of the Kings in Paphos
 • Tip: In de buurt van de Paphos haven zijn parkeergelegenheden en vandaar kunt u alle bezienswaardigheden in de buurt van Paphos lopend bezoeken, zoals het Dionisos Huis met zijn mozaïeken, het fort van Paphos, de Tombs of The Kings, etc. De wandeling langs de kust achter het Kasteel is een aanrader
 • Kourion, Ancient Theater, de snelweg af tussen Paphos en Lemesos (Limassol)
 • Appollon Temple, af de snelweg tussen Paphos en Lemesos
 • Choirokitia in buurt van Tochni
 • Tenta in de buurt van Tochni/Kalavasos
 • Tombs of the Kings in Tamasos en vervolgens een bezoek aan het Ayios Herakledios klooster met de catacomben

Restaurants met lokale gerechten

Paphos (Pafos) – Polis – Latchi regio

 • Takkas Bay, op de weg tussen Latchi en de Aphrodites Baths, Taverna, voor heerlijke vis gerechten
 • Vis Tavernas in Latchi (vissers dorpje)/li>
 • Het restaurant/taverna van het Aphrodites Beach Hotel (net voor Aphrodites Baths) met Een prachtig uitzicht van het terrasje/li>
 • Het restaurant van de Paradisos Hotel in Lyssos serveert ook echt uit de traditionele Cypriotische cuisine met “oma’s” gerechten/li>
 • Restaurant Neromylos in Steni Village, tegenover het Steni Museum/li>

Paphos-Coral Beach/Peyia regio

 • Restaurant Yialos Tavern by the Sea, bij Coral Beach in Peyia. Bij dit restaurant kun je van prachtige zonsondergangen genieten
 • In Ayios Georgios Tis Peyias, bij het oude haventje, is een restaurant (het enige), weg van de massa, mooi uitzicht en lekker eten

Lemesos (Limassol) regio

 • Vis Taverna, Pissouri Bay – Neem Exit Pissouri, snelweg Paphos- Limassol – heel eenvoudig wit restaurantje gelegen aan de baai

Larnaca regio: Tochni, en Kalavasos (dorpjes liggen naast elkaar, langs de snelweg Nicosia-Limassol)

 • Cyprus Villages Taverna in Tochni
 • De taverne tegenover de kerk in Tochni
 • Het restaurant van het Library Hotel in Kalavasos
 • De Retro Tarverna in Kalavasos

Troodos gebergte

 • Bijna alle restaurantjes in de bergen serveren lekkere en goedkope Cypriotische gerechten.
  In het Platres dorp: Het restaurant Psilo Dendro serveert uitstekende verse forel van de visfarm naast het restaurant.

Algemeen opmerkingen

 • Cyprus is lang een Britse kolonie geweest; men rijdt er links dus wees in het begin voorzichtig.
 • De stopcontacten en stekkers zijn van het grote Engelse 3 pins model.
 • De elektrische spanning in Cyprus is 230 V/50 Hz.

De seizoenen op Cyprus

Cyprus in het voorjaar

Het voorjaar op Cyprus. Alles ziet er zo goed als nieuw uit. De kleuren zijn intens, het geel en het groen samen met de blauwe hemel… De temperatuur gaat langzaam omhoog, begin maart is het nog in de 20 graden, begin april wordt het rond de 25 graden, begin mei staat de thermometer tussen de 25-27 graden: het ideale seizoen om actief te zijn: wandelen of rondreizen. Het is nog geen echt strandweer maar de stranden zijn klaar om de eerste zonliefhebbers te verwelkomen. Voor diegene die het aandurven, ze kunnen al hun eerste duik in zee nemen.

Cyprus in de zomer

Een persoonlijke aanrader, het hoogtepunt van onze vakantie op Cyprus elke jaar: met een huurboot langs het Akamas schiereiland varen. Je hebt een overgetelijk uitzicht op het Akamas National Park vanuit de zee. Snorkelen, baden, relaxen, breng de hele dag op de boot door en ga aansluitend vis eten in een van de vele restaurantjes van het Latchi vissershaventje. Je kunt dit ook als onderdeel in je 11 daagse fly drive (vakantiedagen 5-8) opnemen.

Cyprus in het najaar

Najaar op Cyprus is een aanrader voor de actieve vakantieganger. Het is het seizoen waarin je kan actief kunt zijn gedurende een wandelvakantie zoals de Individuele wandeltochten door Troodos en Akamas Park .
Nog een tip: verleng je vakantie met een strandvakantie. Geniet van de najaarszon en de zee van Cyprus voor je weer naar huis gaat. Het water van de zee is nog steeds lekker warm en de stranden zijn bijna leeg.

Cyprus in de winter

Cyprus in de winter kan heel fijn zijn. Geloof het of niet, je kunt er skieën of in het besneeuwde Troodos gebergte wandelen. Dit kun je combineren met een wandeling langs de kust. Maar als tip: kies een goede accommodatie, langs de kust en centraal gelegen op het eiland. Neem contact met ons en wij kunnen je adviseren.
Nog een tip: Ben je een natuurliefhebber en een wandelaar? Geniet je van absolute rust? Kijk naar de Individuele Wandeltocht in het Akamas National Park.