1. Je bent hier:
  2. home
  3. cyprus
  1. Meer informatie:  
  2. Land
  3. Regio
  4. Tips & Tops
  5. Vakantie Ideeën

Centraal Cyprus: bezienswaardigheden in Lefkosia (Nicosia)

De hoofdstad van Cyprus, Lefkosia (Nicosia) is centraal gelegen tussen het Troodosgebergte en het Pentadaktylosgebergte. Lefkosia is nog de enige ‘gedeelde’ hoofdstad ter wereld: het noordelijke deel is nog steeds bezet door de Turkse leger.

De oude stad kenmerkt zich door kleine straatjes binnen de 16e eeuwse muren, de zogenoemde 'Venetian Walls'; het wemelt hier van de kleine restaurantjes. Lefkosia was ook de zetel van de aartsbisschop van Cyprus; zijn residentie was een belangrijke plek in de tijd van het Ottomaanse Rijk. De historische binnenstad telt vele musea, oude kerken en middeleeuwse gebouwen. Maar Lefkosia is ook een moderne stad met een kosmopolitisch karakter, mooie winkels en moderne cafés. Het moderne Lefkosia vormt samen met het oude deel een harmonieus geheel. In de directe omgeving van de stad zijn verschillende Byzantijnse kerken en kloosters te bewonderen.

Levendige zuidkust van Cyprus: Lemesos (Limassol)

Aan de zuidkust van Cyprus ligt Lemesos (Limassol), na Nicosia de tweede stad van Cyprus. Een levendige stad met luxe én eenvoudige hotels, vele restaurantjes en een bruisend nachtleven. De bevolking van deze havenstad is vriendelijk en openhartig.

Belangrijke Byzantijnse en Frankische monumenten getuigen van de lange en roerige geschiedenis van de stad en haar omgeving, met onder meer de archeologische vindplaatsen van de oude steden Amathus en Kourion. Kourion was vanaf de oudheid tot aan de Middeleeuwen een belangrijke stad. Ook het berggebied rondom Lemesos is een bezoek waard. In de directe nabijheid van de stad liggen de dichtbegroeide zuidelijke hellingen van het Troodosgebergte met idyllische bergdorpjes, sfeervolle wijndorpen, de vakantieplaats Platres en de bekoorlijke streek Pitsilia. 

Zuidkust van Cyprus: Larnaka (Larnaca)

Larnaka ligt aan de zuidkust van Cyprus, ten oosten van Lemesos (Limassol). In de regio Larnaka ligt de internationale luchthaven van Cyprus. Larnaka heeft een flinke bijdrage geleverd aan het veelzijdige cultureel erfgoed van Cyprus. Het verrees op de resten van het oude stadskoninkrijk Kition en was al vroeg een belangrijk christelijk bolwerk. De Ayios Lazaros kerk is zeker een bezoek waard.

Twee kleine dorpen van de Larnaka regio zijn Tochni en Kalavasos. Ze zijn centraal op het eiland gelegen en niet ver van het strand (15 minuten rijden). De centrale ligging van de dorpjes maakt het mogelijk dagelijkse uitstapjes te maken over het gehele Griekse deel van Cyprus.

Sportieve westkust van Cyprus: wandelparadijs Paphos

Aan de westkant van Cyprus ligt Paphos (Pafos), op twee uur rijden van Lefkosia. De natuur onderweg naar Paphos (na Limassol) is adembenemend mooi. Genieten dus. U volgt de kustweg, dan de weg naar Coral Bay met bananenplantages, en vervolgens de weg naar Polis met als eindpunt de badplaats Aphrodites en het schiereiland Akamas.

De vakantie in Paphos geeft u ook de mogelijkheid op een bezoek aan de Tombe van de Koningen, het Huis van Dionisos met de beroemde mozaïeken en een reeks van archeologische schatten. Uitzonderlijk zijn de archeologische vindplaats aan de kust Kato Paphos, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, en het Byzantijns fort dat boven de haven uittorent.

Ook de sportieve bezoeker zijn hart ophalen in de regio Paphos. Het hoogtepunt is het Akamas Nationaal Park, een beschermd natuurgebied, beroemd om de wilde vegetatie en wilde bloemen. De natuur van het Akamas Nationaal Park is het hele jaar te beleven. In de zomer kunt u Akamas ook vanuit zee bewonderen met een boottocht langs de kust.

De Paphos regio leent zich ook goed voor agrotoerisme; 

Bergachtig Cyprus: het Troodosgebergte

Het indrukwekkende en dichtbegroeide Troodosgebergte beslaat ruim de helft van westelijk Cyprus. De hoogste bergtop is de Olympos (1915 m.). In de winter is het Troodosgebergte een prettig kleinschalig skigebied, met twee skiliften en de mogelijkheid om ski-uitrusting te huren. In de zomer is het gebergte relatief koel en mede daarom ideaal voor het maken van boswandelingen. Naast de fraaie natuur vind je in het Troodosgebergte beroemde vakantieplaatsen zoals Platres, en schilderachtige dorpen en prachtige Byzantijnse kloosters en kerken. Ook zijn er veel kleine restaurants en speciale tentjes waar Lokmades, een soort kleine oliebollen, voor je worden klaargemaakt. Lokmades zijn een populaire lekkernij voor de Cyprioten.

Ook Cyprioten vertoeven graag in het Troodosgebergte. Cyprioten die de hitte van Lefkosia willen ontlopen, brengen vaak een paar dagen door in een van de bergdorpjes. Zij gaan in de weekenden naar de bergen om bij speciale picknickplaatsen te genieten van een traditionele BBQ, ook wel bekend als ‘souvla’. Je hoeft je dus niet te verbazen als je de Cyprioten onder de pijnbomen ziet genieten van een siësta.

Mooiste strand aan oostkust van Cyprus: Agia Napa / Protaras

Langs de oostkust van Cyprus, in het Griekse deel van de regio Ammochostos (Famagusta), zijn volop goudgele stranden te vinden en een kristalheldere zee. De populaire vakantieplaatsen Agia Napa en Paralimni-Protaras zijn ware paradijsjes voor liefhebbers van zee, watersport en uitgaan. 

Agia Napa was ooit een klein vissersdorp en Protaras was een agrarisch buitengebied van Paralimni waar veel gewassen werden verbouwd. Nadat Ammochostos in bezit kwam van de Turken, ontwikkelden Agia Napa en Protaras zich tot de meest geliefde vakantieoorden van Cyprus. In Agia Napa vindt u het beroemde strand Nissi Beach en in Protaras ligt de Fig Tree Bay. Het Kavo Greco National Park ligt op de punt van het schiereiland tussen Agia Napa en Protaras. De diepblauwe kleur van het zeewater en de wilde struiken benadrukken de wilde schoonheid van Cyprus. En de streek biedt meer, zoals het middeleeuwse klooster van Agia Napa en de vele Byzantijnse kerken rond Paralimni-Protaras.

Het gebied staat ook bekend als Kokkinochoria (Rode dorpen), vanwege zijn rode, vruchtbare bodem. Hier worden de meeste en beste aardappels van Cyprus verbouwd; ze worden ook in Nederland verkocht.