Selecteer een pagina

Ontdek Jordanië
met Oleander Travel

Jordanië vakantieland

Ideale bestemming voor een korte vakantie

Ideale bestemming voor een korte vakantie
Een veelzijdige, avontuurlijke reisbestemming, op nog maar 4,5 uur vliegafstand van Amsterdam naar Amman. In Jordanië verken je met je huurauto (of auto met chauffeur) de oude Romeinse steden, bezoek je de roze stad Petra, rij je dwars door het ruige, uitgestrekte woestijnlandschap naar Wadi Rum. In Akaba wandel je door de wilde natuur of ga je snorkelen en duiken in de Rode Zee. De schitterende landschappen, de gastvrijheid van het Midden-Oosten en de fantastische Jordaanse keuken zullen je verrassen. Jordanië (2,2 keer zo groot als Nederland) is een ideale bestemming voor een korte vakantie.

Amman – de hoofdstad

Bij aankomst in de bruisende, heuvelachtige (19 heuvels) hoofdstad Amman, kom je direct in een andere wereld. Met zo’n 2 miljoen inwoners, ligt deze moderne wereldstad in het noord-westen van Jordanië. Rondom en in Amman zijn er vele historische (Romeinse) opgravingen. Wil je iets te doen in Amman, bezoek dan het Romeinse theater (6000 plaatsen) en de Citadel van Amman. De Citadel ligt op de hoogste heuvel van Amman met de ruïnes van de Tempel van Hercules (bij zonsondergang heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad). Het Jordan Archaeological Museum, Folklore Museum en Museum of Popular Traditions zijn de moeite van het bezoeken waard. Amman is een van de hipste steden in het Midden-Oosten met in de oude binnenstad traditionele eet- en koffiehuizen en in het westen van de stad wijken met moderne kunstgaleries en hippe koffie- en lunch-tentjes.

Jordanië vakantieland
Je rondreis door Jordanië zal je betoveren, al genietend van cultuur, natuur en geschiedenis en de spectaculaire bezienswaardigheden in elke regio die je bezoekt. In dit land ben je altijd welkom voor een traditionele kop saliethee, de mensen zijn niet opdringerig. Wat je ook gaat doen, je reis zal vol afwisseling zijn en Jordanië zal je verwachtingen overtreffen.

JERASH

Jerash, stad in het noorden van Jordanië en zo’n 50 km vanaf Amman gelegen, wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Gesticht in 333 vChr door de Romeinen (onder leiding van Alexander de Grote), groeide de stad uit tot een bloeiend imperium door de gunstige ligging: op de handelsroute van Europa naar Azië. De overblijfselen van tempels, triomfbogen en vele andere bouwwerken in deze eeuwenoude stad zijn indrukwekkend. Kom je voor 10 uur, dan is het hier vaak nog lekker rustig. Jerash ligt 50 km ten noorden van Amman en afhankelijk van het verkeer ongeveer een uur rijden, vroeg in de ochtend vanuit Amman vertrekken is aan te raden. Jerash verkennen doe je in 2 tot 3 uur.

KARAKA/AL-KARAK OF KERAK

Gelegen op 124 km ten zuiden van Amman. In deze stad, met zo’n 22000 inwoners ligt de meest indrukwekkende kasteel van Jordanie: de 12e eeuwse kruisvaardersburcht (in 1142 gebouwd door Payen le Bouteiller op de ruïnes van een vroegere citadel uit de tijd van de Nabateeërs). De kruisvaarders noemden het Krak des Moabites, zoals ze vaker burchten krak noemden (naar een Arabisch woord voor ‘klein fort’), vanwaar de naam Kerak is afgeleid. De burcht telt zeven niveaus. Verscheidene verdiepingen zijn in de rotsen uitgehouwen. Het ondergrondse deel is het best bewaard gebleven. Kerak is een typische kruisvaardersburcht met stenen gewelven. Kamers en gangen zijn met elkaar verbonden door zware bogen en deuropeningen. Er zijn nog resten van kazernes, een kapel en een keuken. De ruimtes deden waarschijnlijk dienst als paleis. Er werden ook een school en een moskee ontdekt. Dit grootste kruisvaarderskasteel van het land ligt langs de King’s Highway route ligt. Deze weg doorkruist het land van Madaba in het noorden tot Petra in het zuiden. Deze indrukwekkende weg brengt je door bergdalen, olijfgaarden en een aantal prachtige bezienswaardigheden. Kerak ligt tussen Madaba en Wadi Musa (Petra) in, vanuit beide plaatsen is het ongeveer anderhalf tot twee uur rijden.

MADABA – DE STAD VAN HET MOZAIEK

Madaba is een stad iets ten zuiden van Amman, een populaire bestemming voor reizigers. Genoemd in de Bijbel, vermeld op de Stele van Mesa en belangrijk in de Romeinse tijd alsook in de vroeg-Byzantijnse periode. Maar het gemoedelijke stadje is het meest bekend om de verzameling mozaïeken uit het Byzantijnse tijdperk. De absolute trekpleister van Madaba is de Sint-Joriskerk of beter gezegd, het mozaïek gelegen binnen in de kerk. Op dit mozaïek is de oudste kaart van Palestina afgebeeld, een wegenkaart van het Heilige Land. Overal in en buiten de stad zie je mozaieken op gebouwen. Je kunt ook een mozaïekworkshop volgen of even binnenlopen in een van de vele ateliers. In iedere straat vind je wel een waar iemand iets aan het creëren is van mozaïek. Madaba kent veel leuke (souvenir)winkels en mozaïekshops. Daarnaast zijn er eettentjes – met westerse prijzen – in de hoofdstraat. Dit zijn uiteraard hele mooie restaurants, maar loop eens een paar straten verder het centrum in, en je vindt vanzelf een lokaal – minder prijzig – restaurant.

MOUNT NEBO

De berg Nebo, ook wel Pisga genoemd, ligt ongeveer 817 meter boven zeeniveau in het westen van Jordanië, aan de rand van de Jordaanvallei en enkele kilometers ten noordwesten van Madaba. Een onmisbare stop voor zowel moslims, joden als christenen.
Het was op deze berg dat volgens de overlevering Mozes zou hebben uitgekeken over het Beloofde Land. Dit deed hij nadat hij zijn volk 40 jaar lang door de wildernis had geleid. Volgens de joodse traditie bevindt het graf van Mozes zich op de berg. De Christenen en Moslims menen dat het lichaam van Mozes aan de andere zijde van de Jordaan is begraven. Op 20 maart 2000 bezocht Paus Johannes Paulus II de Neboberg tijdens zijn pelgrimstocht naar het Heilige Land. Tijdens zijn bezoek is er een olijfboom geplant naast de Byzantijnse kapel als symbool van vrede. Ook Paus Benedictus XVI bezocht de berg, in 2009. De Nebobergkerk, de Herdenkingskerk van Mozes, werd in de vierde eeuw gerealiseerd op een bestaand gebouw. In de zesde eeuw werd de kerk uitgebreid met kloostergebouwen. In deze kerk zijn de oude mozaïekvloeren, tot op de dag van vandaag nog in schitterende staat. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de ruïnes van deze kerk en de kloostergebouwen ontdekt en sindsdien volledig gerestaureerd.

PETRA

Voor velen de voornaamste reden om een reis door Jordanië te maken. De stad ligt midden in de woestijn, omringd door gigantische rode en oranje rotsen. Meer dan 2000 jaar geleden leefden hier de Nabateeërs. Zij hakten huizen, tombes en tempels uit de rotsen. Petra was het knooppunt voor handelsroutes. In hoogtijdagen woonden er 25000 mensen. Een adembenemend mooie plek en hoogstwaarschijnlijk hét hoogtepunt van je reis door Jordanië. Hoe ze aan water kwamen en de manier van bouwen zijn briljant voor die periode.

WADI RUM

De Wadi Rum woestijn in Jordanië is één van de mooiste woestijnen ter wereld. Door het ruige landschap met grote rotsformaties van zandsteen waan je jezelf op een andere planeet, vandaar de bijnaam ‘The Valley of the Moon’. Net als in Petra woonden ook hier Nabateërs. Tegenwoordig leven er nog steeds enkele bedoeïenen. Wadi Rum is niet alleen prachtig overdag. Als de nacht valt en het is helder, zie je de magische sterrenhemel. Overnachten in Wadi Rum doe je op de traditionele manier: in een bedoeïenen tentenkamp. Je wordt wakker, slaat de gordijnen open en kijkt uit over gigantische bergen.

WADI MUJIB

Aan de Dode Zee vind je ook Wadi Mujib, een mooie canyon waar je door het water kan lopen tussen de enorme oranje rotsen. De Siq Trail is een wandeling van ongeveer twee uur die je zonder gids kan lopen. Vanaf de Dode Zee is het maar een klein uurtje rijden naar het vliegveld. Je kan vanaf hier dus direct door naar het vliegveld voor de terugreis en hoeft zo niet terug naar Amman. Let op: Wadi Mujib is gesloten tussen 1 november en 1 april door overstromingsgevaar.

DANA

In Jordanië bezoekt vrijwel iedereen dezelfde populaire bestemmingen zoals Jerash, Wadi Rum en Petra. Dit zijn allemaal geweldig mooie plekken maar het kan ook heel gaaf zijn om juist een minder bekende bestemming te bezoeken en van de gebaande paden te gaan. Dana is een upcoming bestemming die nog door relatief weinig mensen wordt bezocht. Dat terwijl de omgeving zo mooi is (wandelen, ruige natuur)..
De Kings Highway neemt je mee langs de kleine dorpen en steden in de bergen van Jordanië. Op de weg naar Dana kom je langs de Grand Canyon vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. Na een lange reis kom je uiteindelijk aan in Dana, een piepklein dorpje en de perfecte uitvalsbasis voor meerdere gave wandelingen. Dana is nog niet ontdekt door de massa en dat maakt het extra speciaal. Je kan hier verblijven in een Eco Camp met fantastisch uitzicht over de Wadi Dana vallei. De volgende dag kan je een korte of lange wandeling maken. Favoriet is de prachtige Wadi Ghuweir Trail.

AQABA

Duiken en snorkelen aan de Rode Zee. Aqaba (180.000 inwoners) ligt in het zuiden van Jordanië, op korte afstand van de grens met Israël. Aqaba, omringd door hoge woestijnbergen, staat bekend om de export van fosfor en zeeschelpen en is de enige badplaats van Jordanië. Ook de enige havenplaats. Omdat het een islamitisch land is, kan je (op Public Beach) als vrouw niet in je bikini op het strand liggen. Je kunt er een dagje snorkelen of duiken (kijken naar prachtig koraal, een gezonken tank of boot). Op vrijdag en zaterdag komen Jordaniërs vanuit het hele land hiernaartoe met kamelen om met het gezin te eten en te vertoeven.

Meer weten?

Bekijk ons Jordanië -aanbod en neem contact op. Ontdek Jordanië met Oleander Travel. Jouw Jordanië -specialist.

Algemene informatie

Historie en politieke staat

Jordanië, in het Midden-Oosten, gelegen ten oosten van Israël en de Westelijke Jordaanoever met als grens de rivier de Jordaan en de Dode Zee, en tevens in het noorden grenzend aan Syrië, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten, met ruim 11 miljoen inwoners, is officieel het Hasjemitische Koninkrijk. Koning Abdullah II bin al-Hoessein volgde zijn vader, Koning Hoessein, na diens dood in 1999 op. Het land wordt beschouwd als een parlementaire monarchie waarbij de premier wordt aangesteld door en de senaat benoemd door de koning (niet door het volk gekozen). De volksvertegenwoordiging is het enige door het volk gekozen orgaan in de Jordaanse politiek; dat gebeurt een keer in de vier jaar.

Klimaat en weer

Het is niet het hele jaar door warm in Jordanië. Beste reistijd: voorjaar (april tot en met juni) en najaar (september tot en met november). De zomermaanden (juli, augustus) kunnen erg warm zijn. De wintermaanden (december tot maart) zijn minder ideaal want meer kans op regen en het kan behoorlijk koud zijn. De temperaturen verschillen per bestemming: in de bergen kan het erg koud zijn in de avond terwijl het bij de kust (Aqaba) bloedheet is. Neem in voor- en najaar voor zowel koude als warme dagen kleding mee. In het voorjaar staat alles in bloei en de temperaturen zijn nog goed uit te houden.

Geografie: land en landschap

Jordanië kent drie landschapstypen: -de Jordaanvallei
-het heuvelland in het westen
-het Oost-Jordaanse woestijnplateau

De Jordaanvallei (in het westen)

Is het laagstgelegen dal op aarde. De waterspiegel van het meer van Tiberias ligt op min 210 meter, de Dode Zee ligt op min 410 meter en is het laagste punt op aarde. De Dode Zee heeft een zeer hoog zoutgehalte, meer dan 30 procent. De vallei is een zogenaamd breukdal en ontstaan door tektonische bewegingen in de aardkorst. Aan beide kanten van het dal lopen de berghellingen steil omhoog. Ten zuiden van de Dode Zee zet het breukdal zich voort in de zeer droge Wadi Araba, en ter hoogte van Ash-Shawbak wordt het zeeniveau weer bereikt.

Het heuvelland in het westen

Is meer een plateau, met vele diep ingesneden dalen, waardoor wadi’s (rivierbeddingen) naar de Jordaan en de Wadi Araba lopen. De hoogste toppen bevinden zich in het zuiden, de Jabal Ram is de hoogste (1754 m).

Oost-Jordaans woestijnplateau

Ten oosten van het heuvelland strekt zich het Oost-Jordaanse woestijnplateau uit, met een gemiddelde hoogte van 500-600 meter. Kenmerkend voor de gehele Jordaanse woestijn zijn de zwarte lavavelden.

Goed om te weten

Tussen november en april sluiten sommige bezienswaardigheden door de regen. Bijvoorbeeld Wadi Mujib, als er veel water in de wadi loopt en je verrast kan worden door overstromingen. Op 1 april gaan deze locaties weer open maar het blijft afhankelijk van het weer of ze echt toegankelijk zijn. Zelfs midden april kan een bezienswaardigheid gesloten zijn door regen die eerder in de omgeving is gevallen.

Bevolking, taal en religie

Inwoners

Jordanië (oppervlakte van 89.342 km²) telt officieel 10 miljoen inwoners, waarvan een kleine vier miljoen in de hoofdstad Amman woont
De Jordaanse bevolking bestaat bijna geheel uit Arabieren (98 procent), met als belangrijkste minderheidsgroepering de Circassiërs of Tsjerkessen (100.000 personen), oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus. Ruim de helft van de bevolking van Jordanië is afkomstig uit door Israël bezette gebieden van Palestina. De oorspronkelijke bewoners van de Oostelijke Jordaanoever zijn voornamelijk bedoeïenen (weinigen leiden nog een nomadisch bestaan).

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden wordt ook Engels gesproken. Binnen het Arabische taalgebruik onderscheidt men drie registers: de gesproken taal, de informele taal/straattaal die hoort tot de groep oosterse Arabische dialecten (zoals Syrisch, Libanees of Jordaans). Deze taal bestaat niet in schrift. Naast de gesproken taal is er het Standaard Arabisch, de geschreven taal die in alle landen ongeveer hetzelfde is. De taal van de krant en politici. Het derde register is het klassieke Arabisch, de zevende-eeuwse taal waarin de Koran is geschreven.

Religie

In Jordanië is vrijheid van godsdienst. De belangrijkste godsdienst hier is de islam, tevens staats-godsdienst. Ruim 90 procent van de moslims zijn soenniet en 3 procent sjiiet. Ongeveer 5 procent van de bevolking is christen. Er is ook een kleine groep Druzen en aanhangers van de Bahai-religie. Je ziet bijna geen vrouwen zonder hoofddoek; als toerist is het belangrijk je hierop aan te passen. Het is niet verplicht een hoofddoek te dragen in Jordanië, maar voor een vrouw is het gepast om benen en schouders te bedekken.

Feestdagen en festivals Jordanië

Belangrijke nationale feestdagen in Jordanië zijn: Dag van de Boom (15 januari), Verjaardag van koning Abdullah (30 januari), Dag van de Arabische Liga (22 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Onafhankelijkheidsdag (25 mei), de viering van de Grote Arabische Opstand (10 juni), de dag dat koning Hoessein de troon besteeg (11 augustus) en de verjaardag van oud-koning Hoessein (14 november). 



Islamitische feestdagen in Jordanië

De ramadan, het belangrijkste islamitische feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan kan leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het driedaagse suikerfeest, Aid el Seghir of Aid al-Fitr genaamd, luidt het einde van de ramadan in. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek, de armen krijgen iets extras. Met het suikerfeest begint het bedevaart seizoen naar Mekka. Het offerfeest, Aid el Khebir begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap. Andere belangrijke dagen zijn Premier Moharem, het islamitisch nieuwjaar en Mouloud, de verjaardag van de profeet Mohammed.

Meer weten?

Bekijk ons Jordanië -aanbod en neem contact op. Ontdek Jordanië met Oleander Travel. Jouw Jordanië -specialist.

Ontdek Jordanië
met Oleander Travel

Ontdek de fascinerende geschiedenis van Petra, drijf in het zoute water van de Dode Zee en verken de Wadi Rum-woestijn tijdens een avontuurlijke jeepsafari in Jordanië. Proef de smaakvolle gerechten van de Midden-Oosterse keuken en maak kennis met de vriendelijke en gastvrije bevolking.

Praktische informatie

Reisdocumenten

Internationaal paspoort

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.


Visum

Voor Jordanië is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Je krijgt je visum ter plekke bij aankomst. Hiervoor hebben we wel je ingevulde paspoortgegevens nodig twee weken voor vertrek.

Het word geadviseerd de “Jordan Pass” (https://www.jordanpass.jo) on-line te kopen, voor aankomst in Jordanië. Voordelen: gratis visum en korting op entreegelden in de verschillende musea en sites zoals Petra, Wadi Rum enz. Een visum op de luchthaven kost 40 JOD (ongeveer € 52).

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.
Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te informeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Eten


In de goedkopere ziteethuisjes kun je vaak alleen kebab (gegrild gehakt), shawarma of faroej (gegrilde kip) eten, geserveerd met khoebz tanoer (het typische platte brood) en gemengde salade van tomaten, verse peterselie en komkommer. Erg lekker zijn de zogenaamde mezze (verschillende kleine hapjes en salades) en mensaf, een typisch bedoeïenengerecht dat bestaat uit lamsvlees geserveerd met rijst en pijnboompitten.
Pas wel op de hygiënische standard. Wijs voorzichtig met het eten van salades en verse groenten.

Ambassades

Ambassade van Nederland in Jordanië 
Abu Bakr Siraj Al-din Street 3, Abdoun al-Shamali, Amman 
T 00 962 6 590 22 00/ 22 22 
F 00 962 6 593 02 14/ 593 01 61 
I  https://www.nederlandwereldwijd.nl 

Ambassade van Jordanie in Nederland 
Badhuisweg 79, 2587 CD Den Haag 
T 00 31 (0)70 416 72 00  
F 00 31 (0)70 416 72 09 
I  www.jordanembassy.nl 

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Jordanië en Nederland (zowel in de zomer als in de winter) is één uur. Dat betekent dat het in Jordanië een uur later is.

Weer en klimaat

Jordanië heeft in het westen een mediterraan klimaat en meer landinwaarts een steppe- en woestijnklimaat. In het westen kunnen de winters (november-maart) koud en nat zijn en de zomers (april-november) droog en heet. De droogste maanden zijn mei tot en met augustus, de natste maand is februari. In de winter kan er zelfs sneeuw vallen. Het steppe- en woestijnklimaat kenmerkt zich door hete droge zomers en relatief koude winters met nauwelijks regenval. De Dode Zee en de Jordaanvallei zijn heet en droog. Temperaturen van rond de 40° C zijn geen uitzondering. 


Beste reistijd

De beste reisperiode is de lente (april tot juni) en de herfst (september tot november). De temperaturen zijn dan mild en normaal gesproken valt er dan geen neerslag. 


Reizen en Wegen

Het openbaar vervoer in Jordanië is vrij beperkt. Vrijwel iedereen reist dan ook door Jordanië met een (huur)auto. De wegen zijn goed en buiten Amman is het meestal rustig op de weg.

Bescherming tegen zon, warmte, kou

Neem praktische, makkelijk te combineren kleding mee (laag over laag). Een petje of zonnehoed, evenals een regen/windjack is in Jordanië aan te raden. Houd er rekening mee dat het in de wintermaanden behoorlijk koud kan zijn. Vergeet niet warme kleding mee te nemen, zeker voor koude nachten in de woestijn van Wadi Rum (met name van september tot en met mei).

Stevig schoeisel

Als je gaat wandelen door bergachtige gebieden, de wadi’s, woestijnen, en rond Petra zijn goede, stevige wandelschoenen een must. Ook aan te raden voor bezoeken aan opgravingen.

Drinken

Thee, verse vruchtensappen en zoete limonade is overal te koop. Hoewel de islam officieel het drinken van alcohol verbiedt, is dit in Jordanië verkrijgbaar (in de grote hotels en bij de grotere kruideniers en supermarkten).
Pas wel op de hygiënische standard.

Geldzaken

Munteenheid

De Jordaanse munteenheid is de dinar (JD). Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com. Een dinar is 10 dirham of 100 qirsh/piaster of 1000 fils. Soms is het lastig om prijzen te achterhalen omdat niet aangegeven wordt of men dinar, dirham of piaster bedoelt.

ATM/Pinautomaten In Jordanië vind je in de grotere steden en toeristenplaatsen pinautomaten. Neem voor de zekerheid ook een bedrag aan contante euro’s mee voor het geval een geldautomaat defect is. Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd.

Veilig pinnen in Jordanië Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Wanneer je geld wilt pinnen in Jordanië moet je deze instelling tijdelijk wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, is het aan te raden om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.Onze advies – Wisselgeld
Bij aankomst op de luchthaven van Amman en voor de paspoort controle zijn er wisselkantoren en geldautomaten. Het beste is alleen een klein bedrag om te wisselen omdat daar een hogere commissie wordt gevraagd. In de stad kan je (contant) geld wisselen via een wisselkantoor (“Exchange”) waar ze betere wisselkoersen hanteren. Deze kantoren zijn overal te vinden, in de buurt van uw hotel, bijvoorbeeld via Google Maps.

Veiligheid

Reisadvies Buitenlandse Zaken
Vanwege de politieke instabiliteit in de regio rond Jordanië: volg de reisadviezen te volgen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/jordanie

Jordanië is een relatief veilig land om in te reizen. Hoewel er in Jordanië weinig criminaliteit voorkomt, is het verstandig om goed op je spullen te letten. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.


Mobiel bellen, internet, elektriciteit

Dekking/netwerk Jordanië beschikt over een mobiel netwerk. In de stedelijke gebieden is de dekking goed, daarbuiten is weinig tot geen bereik. Wil je met je mobiel telefoneren, informeer dan voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Jordaans telecombedrijf. Een overzicht van de beltarieven per provider vind je op www.bellen.com. Het internationale landennummer voor Nederland is 0031. Wanneer je een simlockvrij toestel hebt is het voordelig om een lokale SIM-kaart (carte Jawal) plus prepaid beltegoed aan te schaffen. De belangrijkste telecombedrijven zijn Zain, Orange en Umniah. Deze kan je op de vliegveld kopen. 

Internet In de grote steden zijn internetcafés. De meeste hotels bieden internetfaciliteiten en/of WiFi aan. In Amman zijn restaurants met WiFi. Zie: www.wificafespots.com of download de app ‘Free WiFi finder’.

Elektriciteit
De netspanning in Jordanië is meestal 220 volt. Voor het gebruik van elektrische apparaten is een wereldstekker aan te raden (verloopstekkers zijn niet altijd in voorraad bij de hotels!). Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Jordanië gebruikelijk zijn.

Cultuur

Gastvrijheid Jordaniërs zijn gastvrije mensen. Het is voor hen normaal om vreemdelingen in hun huizen te verwelkomen. Die traditie komt voort uit het harde woestijnleven; zonder voedsel, water en beschutting zouden de meeste woestijnreizigers niet overleven. Mocht je bij iemand thuis uitgenodigd worden, trek dan je schoenen uit voordat je het huis binnentreedt.


Kleding

Toon in je kledingkeuze respect voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes in dit islamitische land taboe. Een hoofddoek is niet nodig, behalve voor moskee-bezoek. Voor strandbezoek is het aan te raden geen bikini maar een badpak mee te nemen. Nog beter: zwemmen in T-shirt en korte broek (om je te beschermen tegen de felle zon).

Mannen en vrouwen in het openbaar

In dorpen in Jordanië is het voor een vrouw ongepast om naar theehuizen te gaan of naar andere plaatsen waar alleen mannen komen. Het is verstandig om als vrouw ‘discrete’ kleren te dragen. Lange broeken, geen korte rokken. Aan te raden zijn ruimvallende blouses/shirts die schouders en lage halsstreek bedekken.
Het is niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen in het openbaar genegenheid voor elkaar tonen. Het is wel normaal dat mannen elkaar openlijk met kussen begroeten of elkaars hand vasthouden op straat.

Fotograferen

Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd om toestemming. Houd er rekening mee dat vrouwen en biddende mensen vaak liever niet gefotografeerd willen worden. Het fotograferen van militaire objecten (bruggen, vliegvelden of ambtelijke gebouwen), politie en grensgebieden is verboden in Jordanië.

Fooien

Er wordt op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Mensen die in de toeristische sector werken zijn er afhankelijk van. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Zorg voor Jordaanse munten, voor het kunnen geven van een passende fooi..

Gezondheid

Reisapotheek

Neem een kleine reisapotheek mee (o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging). Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 

Preventieve maatregelen Neem bij aankomst even de tijd om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.

Openingstijden

Instellingen, winkels

Overheidsinstellingen en de meeste toeristenbureaus, zijn geopend van zaterdag tot donderdag van 8.00 tot 14.00 uur. Let op feestdagen. Banken zijn, niet op vrijdag en zaterdag tussen 8.30 en 15.00 uur open. Kleine wisselkantoren de gehele week en tot ’s avonds laat open. De openingstijden van postkantoren variëren per plaats, tussen 8.00 en 18.00 uur. Vrijdag sluiten ze om 14.00 uur. Winkels: dagelijks geopend van ongeveer 8.30 tot 20.00 uur. Op vrijdag neemt een beperkt aantal winkeliers vrij, maar is straathandel extra levendig. In de winter sluiten veel toeristenattracties, banken, kantoren en winkels.


Shoppen

Sinds Aqaba een tax-free zone is, is het een populaire plaats om te shoppen. Drank en noten zijn er bijvoorbeeld goedkoop. Het blijft wel zaak goed te onderhandelen over de prijs. Neem voor afdingen vooral de tijd, het gaat niet alleen om wat je koopt. maar ook om het goed houden van de relatie.

‘Eerlijke’ souvenirs in Jordanië

Fraaie handgemaakte moderne producten voor een (veelal) vaste prijs zijn in Jordanië te vinden in de winkels en showrooms van de Noor al-Hussein Foundation (www.nooralhusseinfoundation.org), de River Jordan Foundation (www.jordanriver.jo), en de Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN, www.rscn.org.jo). Door ze te kopen, steun je projecten waarbij lokale gemeenschappen, vrouwen, gehandicapten en de natuur direct baat hebben. In Amman vind je galeries met moderne kunst uit Jordanië en de rest van het Midden-Oosten.

Jordanië vakanties

Tips en tops

Heb je een tip voor ons? Geef die aan ons door. Wij zullen het dan aan onze lijst toevoegen.

De Dode zee

De Dode Zee is één van de meest bijzondere natuurverschijnselen in het Midden-Oosten. Het heeft de naam ‘Dode Zee’ gekregen omdat er helemaal geen vissen of andere dieren in het water leven. Dat komt door het zoutgehalte van 33%. Helemaal bijzonder is dat je hierdoor zonder moeite blijft drijven op het water. De Dode Zee ligt ingeklemd tussen Israel en Jordanië en is officieel het laagste punt ter wereld, ongeveer 400 m onder de zeespiegel, midden in de woestijn. Het water is hierdoor zó ontzettend zout dat je erop kunt blijven drijven.

Drijven

Het water is 10 keer zouter dan de oceaan. Als je wondjes op je huid hebt, doet dat pijn. Vermijd contact van het zeewater met je ogen en haren. Duik niet. Draag oude zwemkleding (verkleuring), doe alle sieraden uit (verkleuring) en draag waterschoenen of sandalen (veel glibberige stenen in het water). Laat je rustig (!) op je rug in de zee vallen, vermijd spetters water in je ogen, en laat je drijven. Blijf niet langer dan 15 minuten aaneensluitend in de zee liggen. Smeer je in met de mineraalrijke modder: heeft een diepreinigende werking, je huid zal fijn en zacht aanvoelen. Goed tegen acne, eczeem en psoriasis maar helpt ook bij spierpijn en reumatische aandoeningen. Spoel je lichaam na afloop af met zoet water en gebruik een bodylotion tegen uitdroging van je huid.

Heilzame Modder

Modder van de Dode Zee zit vol met mineralen die een heilzame werking hebben op de huid. Wanneer je jezelf insmeert met een flinke laag ‘helende modder’ worden je bloedcirculatie gestimuleerd, je huidcellen vernieuwd. Heb je last van psoriasis, eczeem of couperose? Een duik in de modder doet wonderen. De droge, schone lucht is prettig voor mensen met astma, allergieën en ademhalingsproblemen. Daar vertoeven ervaar je als een dagje kuuroord.